Grondwerken

Grondwerken is het bewerken van de grond om hier bijvoorbeeld op te gaan bouwen. Het is heel belangrijk om dit fundament goed aan te leggen. Het is de basis voor wat erop gebouwd of verder mee gedaan gaat worden, zoals het bestraten van de tuin of het plaatsen van hekwerk.

Er zijn veel bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn en hun eigen machines hebben om grondwerkzaamheden te verrichten. Vaak werken ze samen met bedrijven (loonbedrijven) die bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in watertoevoer en –afvoer.

Waar kun je aan denken bij grondwerkzaamheden? 

  • Ophogen tuin voor nieuw hekwerk
  • Uitgraven stuk grond om opnieuw te bestraten
  • Uitgraven tuin om nieuw grind en zand te storten
  • Uitgraven tuin voor het plaatsen van vijver of zwembad

Inhuren van een bedrijf

Als je specifiek voor deze werkzaamheden een bedrijf inhuurt, weet dan dat ze verder de vijver of het zwembad niet aanleggen. Ze maken de grond alleen klaar voor de installatie van een vijver of zwembad.

Een grondwerkbedrijf kun je inzetten bij het ontgraven van een tuin. Soms is een tuin een bouwval of zitten er heel veel oude wortels in die lastig met de hand weg te halen zijn. Veel bedrijven bieden ook het leveren en storten van grind en zand aan. Zand kan een goede opvulling zijn als er bijvoorbeeld iets opgehoogd moet worden. Grind kan een mooie bovenlaag vormen op het oppervlakte.