Hindernissen

Hindernissen zijn barrières die bewust neergezet worden om een paard iets te laten doen. Vaak gaat het er dan om dat het paard over een hindernis moet springen. Soms worden er veel hindernissen geplaatst en moet het paard een heel parcours afleggen. Het baasje zit op het paard om het paard te sturen. Hindernis springen is ook een sport. Veel paarden en hun baasjes doen dan ook mee aan spring wedstrijden. Bij deze wedstrijden wordt er niet alleen gekeken naar de sprongen, maar ook of het paard er mooi en gezond uitziet.

Kenmerken

Een hindernis heeft een aantal kenmerken. Je kan het vergelijken met een hek. Het is langwerpig van stuk en heeft verschillende hoogtes. Er liggen balken tussenin die naar hoogte kunnen worden aangepast. De balken liggen er, in tegenstelling tot een echt hek, los in. Dus als het paard de hoogte niet redt om te springen, dan vallen de balken eraf. Dit is expres gedaan om ervoor te zorgen dat het paard zich niet bezeert.

Aanbod

Veel bedrijven bieden verschillende onderdelen aan van een hindernis. Dit maakt het makkelijk om zelf een samenstelling te maken van onderdelen. Ook kan je er vaak voor kiezen om een heel parcours als één pakket aan te schaffen. Dat is erg handig als er een hele paardenbak gevuld moet worden. Naast de losse onderdelen en gehele parcours, is het vaak ook mogelijk om sponsorhindernissen aan te schaffen. Vooral voor wedstrijden kan dit handig zijn. Het logo of de tekst wordt aan de zijkant van de hindernissen geplaatst. Het logo zal zodoende opvallen bij het publiek.

Kleurgebruik en duurzaamheid

Over het algemeen zijn de hindernissen gemaakt van metaal. Dit biedt de stevigheid die nodig is als de paarden eroverheen springen. Bovendien is het hierdoor makkelijk in onderhoud. De hindernissen hoeven niet steeds geschilderd te worden. En metaal gaat erg lang mee en is dus duurzaam.

De meeste bedrijven bieden aan dat je zelf een kleursamenstelling maakt voor de hindernis(sen). Zo kun je het totaal naar eigen wens laten vormgeven. Wel is het hierbij van belang dat er voor opvallende kleuren gekozen wordt. Het paard moet de hindernis wel goed kunnen onderscheiden van de omgeving om eroverheen te kunnen springen. De bedrijven die de keuzemogelijkheid bieden zijn vaker gespecialiseerd in dit vak en kunnen je adviseren over de kleurkeuze.