Materialen

Er worden veel verschillende materialen gebruikt voor hekwerk. De meest voorkomende materialen zijn hout en ijzer. Beide materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen bij gebruik. Zo heeft ijzer het voordeel dat het in allerlei vormen en sterktes gegoten kan worden. Hierdoor ontstaan er ook verschillende soorten hekwerk, zoals spijlenhekwerk, sierhekwerk en gaashekwerk. Hout heeft weer het voordeel dat het een natuurlijk product is en je hierdoor een mooie en zachtere uitstraling krijgt. Het ligt erg aan de houtsoort hoe lang deze mee kan gaan als hekwerk. Een belangrijke factoor daarnaast is dat het goed onderhouden moet worden. Dit geldt overigens ook voor het ijzeren hekwerk.

Materiaal voor hekwerk: ijzer

IJzer heeft een aantal fijne eigenschappen bij het gebruik ervan. Een hekwerk van ijzer heeft, naast het feit dat het in allerlei vormen en sterktes gegoten kan worden, als voordeel dat het ontzettend lang meegaat. Als het ijzer gegoten is wordt er zink overheen gegoten. Het zink zorgt ervoor dat het ijzer niet roest. Aangezien veel mensen de kleur van ijzer wat kil vinden, wordt er vervolgens voor gekozen om een verflaag aan te brengen. In het geval hekwerk is dit vaak een donkere tint zodat vuiligheid niet zo snel opvalt. Als je een ijzeren hekwerk moet je deze wel onderhouden. Zorg ervoor dat het hekwerk 2 tot 4 keer per jaar gereinigd wordt met een zeep zonder al te veel chemicaliën. Zo voorkom je krassen of andere beschadigingen aan het verf.

Hout als materiaal voor hekwerk

Hout is ook een veelgebruikt materiaal voor hekwerken. Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor het gebruik bij het vervaardigen van hekwerk. Het ene hout is nou eenmaal steviger dan het andere hout. Bovendien zijn ook niet alle houtsoorten mooi genoeg om te gebruiken voor hekwerk. Hardhout is een veelgebruikte houtsoort voor hekwerk. Dit houtsoort is, zoals de naam al zegt, heel hard en kan zo’n 25 jaar meegaan. Mits deze natuurlijk goed onderhouden wordt. Raadzaam is om het houtwerk dan 1 keer per jaar te schilderen. Zo behoud je de natuurlijke uitstraling en voorkom je rotting. Het goed schuren van het hout is hierbij ook van belang. Een andere veelgebruikte houtsoort voor hekwerk is bijvoorbeeld grenen of lariks. Deze houtsoorten gaan zo’n 10-15 jaar mee en zijn een stuk goedkoper dan hardhout.