Onderhoud

Als je hekwerk hebt staan, is het verstandig om deze goed te onderhouden. Het hekwerk kan de nodige investering hebben gekost, dus is het zonde om niet de levensjaren van het hekwerk optimaal te benutten. Voor een houten hekwerk en een ijzeren hekwerk zijn verschillende onderhoudsmethodes nodig. Simpelweg omdat het twee totaal verschillende materialen zijn. Wel geldt voor beide soorten dat ze met enige regelmaat wat aandacht nodig hebben. Ook is het raadzaam om af en toe te kijken hoe het materiaal eruit ziet. Als er bijvoorbeeld eenmaal roest ontstaat bij het ijzeren hekwerk, is de kans groot dat de plekken groter worden. Voor een houten hekwerk geldt dat je vooral moet kijken naar eventuele rotting of uitdroging van het hout.

IJzeren hekwerk onderhouden

Als je een ijzeren hekwerk laat plaatsen is deze al voorzien van een laagje zink. Hierdoor ontstaan er geen roestplekken. Je kan er ook voor om het ijzeren hekwerk te laten schilderen. Dit zorgt ervoor dat het hekwerk er mooier uitziet. De beste manier op een ijzeren hekwerk te onderhouden is door deze met regelmaat schoon te maken. Twee tot vier keer per jaar is de norm. Hierdoor verwijder je vuil en eventuele aantasting op de verf. Zorg ervoor dat je een schoonmaakmiddel hebt die weinig chemicaliën bevat. Zo beschadig je de verf niet en verminder je de kans op krasjes. Als je vlakbij de kust woont is het aan te raden om een zout werende laag aan te brengen tussen het ijzer en de verfcoating.

Houten hekwerk onderhouden

Een houten hekwerk heeft een natuurlijke uitstraling, maar vergt hierdoor wel iets meer onderhoud dan een metalen ijzerwerk. Immers, als hout niet goed in de verf wordt gezet, heb je kans op rotting van het hout. Ook zijn er verschillende soorten hout en heeft elk zijn eigen kenmerken. Vaak wordt er hardhout gebruikt voor houten hekwerken, want dit houtsoort gaat, bij goed onderhoud, zo’n 25 jaar mee. Zorg er dus voor dat je met regelmaat het houtwerk opnieuw in de verf of beits zet. Het liefst elk jaar. Zorg ervoor dat je eerst goed de oude verf geschuurd hebt en dat de oppervlakte daarna stofvrij is. Deze moet stofvrij zijn om oneffenheden in je nieuwe verflaag te voorkomen.