Onderhoud

Als je hekwerk hebt staan, is het verstandig om deze goed te onderhouden. Het hekwerk kan de nodige investering hebben gekost, dus is het zonde om niet de levensjaren van het hekwerk optimaal te benutten.

Voor een houten hekwerk en een ijzeren hekwerk zijn verschillende onderhoudsmethodes nodig. Simpelweg omdat het 2 totaal verschillende materialen zijn. Wel geldt voor beide soorten dat ze met enige regelmaat wat aandacht nodig hebben. Ook is het raadzaam om af en toe te kijken hoe het materiaal eruit ziet. Als er bijvoorbeeld eenmaal roest ontstaat bij een ijzeren hekwerk, is de kans groot dat die plekken groter worden. Voor een houten hekwerk geldt dat je vooral moet kijken naar eventuele rotting of uitdroging van het hout.

1) IJzeren hekwerk onderhouden

Als je een ijzeren hekwerk laat plaatsen is deze al voorzien van een laagje zink. Hierdoor moeten er geen roestplekken ontstaan. Je kan er ook voor kiezen om het ijzeren hekwerk opnieuw te laten schilderen. Dit zorgt ervoor dat het hekwerk er mooier uitziet.

De beste manier om een ijzeren hekwerk te onderhouden is door deze met regelmaat schoon te maken. Twee tot vier keer per jaar is de norm. Hierdoor verwijder je vuil en eventuele aantasting op de verf. Zorg ervoor dat je een schoonmaakmiddel hebt die weinig tot geen chemicaliën bevat. Zo beschadig je de verf niet en verminder je de kans op krasjes. Als je vlakbij de kust woont is het aan te raden om een zout werende laag aan te brengen of je hekwerk vaker schoon te spuiten.

2) Houten hekwerk onderhouden

Een houten hekwerk heeft een natuurlijke uitstraling, maar vergt hierdoor wel iets meer onderhoud dan een metalen hekwerk. Immers, als hout niet goed in de verf wordt gezet, heb je kans op rotting van het hout. Ook zijn er verschillende soorten hout en heeft elk soort zijn eigen kenmerken. Vaak wordt er hardhout gebruikt voor houten hekwerken, want dit houtsoort gaat bij goed onderhoud zo’n 25 jaar mee. Zorg er dus voor dat je met regelmaat het houtwerk opnieuw in de verf of beits zet. Het liefst elk jaar. Voorafgaand moet je de oude verf geschuurd hebben en zorgen dat de oppervlakte daarna stofvrij is. Dat is belangrijk om oneffenheden in je nieuwe verflaag te voorkomen.