Paardenboxen

Een paardenbox is een box met vier zijkanten, die voor een deel gesloten zijn. De box is een ruimte waar één paard in kan staan en eventueel liggen. Paardenboxen zijn er in veel verschillende formaten. Ook is er vaak veel keuze uit het materiaalsoort van de box. Dit is meestal een combinatie van hout en metaal. Zoals gezegd zijn de zijkanten voor een deel gesloten. Vaak is het mogelijk om een deel van de zijkant open te zetten om door te luchten of voor het paard om contact te maken met mensen of andere paarden.

Paardenboxen in vele soorten

Een paardenbox kan een binnen of buiten box zijn. Bij allebei de soorten boxen is het van belang dat dit het welzijn van het paard bevorderd. Dus een buiten box moet bestand zijn tegen het weer en een binnen box moet in ieder geval voldoende ventilatiemogelijkheden hebben. Er zijn veel soorten paardenboxen te vinden.

Metaal wordt vaak gebruikt voor de spijlen. Hout wordt vaak gebruikt voor de onderkant en een deel van de zijkant van de box. Ook zijn er boxen die voor een deel van plastic zijn gemaakt. Het voordeel hiervan is dat dit minder onderhoud vergt dan bijvoorbeeld hout. De paardenboxen zijn afgewerkt waardoor er geen scherpe randen of punten zijn waar een paard zich aan kan bezeren.

Accessoires en meer

In de paardenbox zijn ook accessoires voor het paard te vinden. Zoals bijvoorbeeld een drink- en voederbak, een zadeltang en een ruif (hooibak). De minimale afmeting voor een paardenbox is 3 bij 3 meter. Dit kan soms te klein zijn voor een paard. Er zijn ook boxen die een groter formaat hebben, hierbij het dier dus vrijer is om te bewegen.

Sommige paardenboxen hebben een uitloop. De uitloop kan vaak ook op een later moment aan de paardenbox bevestigd worden. Hierdoor zijn paarden vrijer in hun beweging wat maakt dat het bevorderlijk is voor het welzijn van het paard. Indien het niet mogelijk is om een paard overdag uit de paardenbox te krijgen (door wat voor reden dan ook), kan een grotere paardenbox uitkomst bieden. Ook kan er dan gekozen worden voor een extra hoog plafond wat voor extra ventilatie kan zorgen.