Vergunning hekwerk

Het kan soms even duren voordat de vergunning vrijgegeven wordt door de gemeente. Houd daar dus rekening mee. Wanneer je bijvoorbeeld in het voorerf een hekwerk plaatst die hoger is dan één meter, dan moet je in het bezit zijn van een vergunning hiervoor. Er gelden ook regels wat betreft het achtererfgebied. Als er een hekwerk geplaatst gaat worden op het achtererfgebied dat hoger is dan twee meter, dan moet er ook een vergunning aangevraagd worden.

Hekwerk met de buren

Het kan zijn dat je een hekwerk wil plaatsen tussen de tuin van jezelf en dat van de buren. Vaak wordt er dan voor gekozen om samen met de buren een hekwerk te plaatsen en de kosten te delen. De precieze scheiding tussen de twee gronden, genoemd de perceelgrens, is dan ook precies tussen beide gronden in. Je kunt dus beide evenveel draag zorgen voor een hekwerk. Zorg voor een goede afstemming met de buren hierover om gedoe te voorkomen. Als je geen contact hebt met de buren, zorg dan dat je het hekwerk op de juiste manier plaats. Je mag wel een hekwerk plaatsen, alleen moet dit wel op eigen grond gebeuren en dus niet op de perceelgrens die je deelt met de buren.

De ligging van de woning

Het ligt er ook aan waar je woning ligt. Veel woningen zitten tegen andere woningen aan en heb je hierbij alleen te maken met een voorkant en eventueel een achterkant. Als je een hoekwoning hebt, wordt dit meegenomen in de overweging van de gemeente om een vergunning vrij te geven. Immers heeft een hoekwoning meer invloed op het zicht voor mensen die voorbij komen. Vaak is het zo dat de gemeente voornamelijk kijkt naar de voor- en zijkant van een huis.

Soorten hekwerken

Er zijn allerlei soorten hekwerken die geplaatst kunnen worden en waar eventueel een vergunning voor aangevraagd moet worden. Mocht je bij een hekwerkbedrijf willen aankloppen, zorg dan dat je het juiste advies inwint. Vaak weten hekwerkbedrijven van bepaalde vergunningen af en kunnen ze je hier verder mee helpen. Voor de duidelijkheid, planten of bomen worden niet gezien als hekwerk of iets dergelijks. Daar is dus geen vergunning voor nodig.