Vergunning hekwerk

Je bent in volle enthousiasme bezig met je tuin en krijgt van derden de vraag of je wel een vergunning hebt aangevraagd? Een vergunning? Inderdaad. Om een hek die hoger dan één meter te mogen plaatsen moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen. Daarbij kan het soms even duren voordat de vergunning afgegeven wordt door de gemeente.

Er gelden ook regels wat betreft het achtererfgebied. Als er een hekwerk geplaatst gaat worden op het achtererfgebied wat hoger is dan twee meter, dan moet er ook een vergunning aangevraagd worden.

Hekwerk met de buren

Overweeg je hekwerk te plaatsen tussen jouw tuin en die van de buren? Dat vraagt om samenwerking. Echter moet het hekwerk door beide partijen uitgekozen worden. Daarnaast moet vooraf besproken worden wie het werk verricht en hoe de kosten gedeeld worden. Houd er rekening mee dat je op eigen terrein je hekwerk kunt plaatsen en wanneer je in de tuin van de buren komt dit altijd in samenspraak moet doen. Dus indien jij het wel nodig vindt en de buren niet, je dus vooralsnog toestemming aan hun moet vragen. Willen de buren niet meebetalen, maar jij wilt toch wel een hekwerk hebben, dan kun je aanbieden om de volledige kosten op je te nemen.

De ligging van de woning

De ligging van een woning is bepalend voor vergunningen. Veel woningen zitten tegen andere woningen aan en heb je hierbij alleen te maken met een voorkant en eventueel een achterkant. Als je een hoekwoning hebt, wordt dit meegenomen in de overweging van de gemeente om een vergunning vrij te geven. Immers heeft een hoekwoning meer invloed op het zicht voor mensen die voorbij komen. Vaak is het zo dat de gemeente voornamelijk kijkt naar de voor- en zijkant van een huis.

Navraag regelgeving

Er zijn allerlei soorten hekwerken die geplaatst kunnen worden en waar eventueel een vergunning voor aangevraagd moet worden. Mocht je bij een hekwerkbedrijf aankloppen, zorg dan dat je het juiste advies inwint. Vaak weten hekwerkbedrijven alles van vergunningen af en kunnen ze je hier verder mee helpen. Echter is het verstandig om altijd de website van je gemeente te raadplegen om te achterhalen hoe het exact zit met de regelgeving omtrent hekwerk.

Vallen planten en bomen onder hekwerk?

Planten of bomen worden niet gezien als hekwerk of iets dergelijks. Daar is dus geen vergunning voor nodig. Het (laten) plaatsen van nieuwe bomen of planten (door een hovenier) op je erf kun je dus altijd zonder zorgen doen.

Bekijk de website van je gemeente en www.juridischloket.nl